Toepassingen Zilver

Zilver is meer dan alleen een edelmetaal waarin men kan beleggen of dat men kan sparen. Er zijn verschillende toepassingen van zilver waar u wellicht niet elke dag aan denkt maar waar u wel bijna elke dag gebruik van maakt. Dit is niet alleen erg interessant om te weten maar het verklaard ook waarom de winning van zilver onder druk zal blijven staan.
Eigenlijk is de lijst van zilver toepassingen te lang om helemaal op te noemen en we zouden er met gemak een aparte website over kunnen maken. Dit willen we u besparen maar laten een aantal alledaagse zaken de revue passeren die zonder zilver niet mogelijk waren. Zilver is een edelmetaal dat chemische verbindingen aan kan gaan met tal van andere stoffen, hierdoor is er ook in veel toepassingen zilver verwerkt door middel van een chemische verbinding. Een andere manier voor het gebruik van zilver is door middel van legering, hierbij vind er geen chemische reactie plaats maar worden metalen gesmolten en dan vermengd. Ten slotte zijn er ook toepassingen van zilver waarbij zilver vermalen wordt tot kleine deeltjes en dan gebruikt. Het zal u wel niet verbazen dat u elke dag met deze toepassingen te maken hebt zonder dat u het vaak weet.

Bij toepassingen waarbij zilver in chemische verbindingen verwerkt zit kunt u denken aan foto rolletjes voor het maken van de lichtgevoelige laag op een foto rolletje en voor het produceren van fotopapier. De fotografie was vlak voor de millennium wisseling nog goed voor 30% van de jaarlijkse zilver productie, een decennium laten was dit nog slechts 15%. De lagere toepassingen van zilver in de fotografie komt natuurlijk door het steeds toenemende gebruik van digitale camera’s door consumenten. Ook de fabricage van horloge batterijen is één van de chemische toepassingen van zilver en zilver wordt ook veel gebruikt vanwege de desinfecterende eigenschappen van sommige chemische verbindingen.

Vergeet vooral niet uw haar te controleren in de spiegel waarbij voor het gebruik zilver onmisbaar is, zonder zilver zou de spiegelende laag niet voldoende spiegelen en zit uw haar nooit goed. Bij de fabricage van objectieven wordt zilver toegepast voor het aanbrengen van filterende lagen op de lenzen. Ditzelfde wordt ook gedaan bij het maken van zonnebrillen en ook het maken van de speciale laag op zonnepanelen en dubbel glas is één van de vele zilver toepassingen. Wat te denken aan elektronica, u kunt het zo gek niet bedenken tegenwoordig of er zit wel elektronica in. Het overgrote deel van de componenten waarvan elektronica is opgebouwd bevat zilver in de een of andere vorm. Om deze componenten met elkaar te verbinden is een mengsel van tin, lood en zilver gebruikt omdat dit zo goed stroom geleid. Er is door de vele mogelijkheden voor toepassingen een innige relatie ontstaan tussen de industrie en zilver waarbij het einde nog niet in zicht is.

De desinfecterende eigenschappen van zilver waren tot na de eerste wereldoorlog de standaard methode om besmettingen met schimmels en bacteriën tegen te gaan. Pas na de uitvinding van de penicilline werd dit overbodig maar zilverhoudende mengsels werden tot niet zo lang geleden gebruikt om brandwonden te genezen. Dezelfde schimmeldodende eigenschappen bieden ook zilver toepassingen in kleding, maar ook beddengoed en kussens kunnen een heel klein gedeelte zilver bevatten. Overigens hebben metalen als kwik en lood deze schimmeldodende eigenschappen ook maar alleen het gebruik van zilver is niet schadelijk voor de mens. Zilver wordt ook gebruikt voor het maken van de vullingen bij de tandarts waarbij gemalen zilver met nog een paar metalen gemengd wordt met kwik om de gaten te vullen.

Laten we niet vergeten dat er meer is dan de relatie tussen de industrie en zilver, zilver is vooral een edelmetaal waarvan al eeuwenlang een zekere magie uit gaat. Ver voor onze jaartelling werd zilver al gebruikt, eerst al ruil object en later voor het maken van kleine munten door de Perzen. Dit waren de eerste bekende toepassingen van zilver en zilver heeft door de eeuwen heen een rijke reputatie opgebouwd als munt en waardevol metaal. Er zijn zelfs tijden geweest dat zilver meer gewild was dan goud en de betalingen in de internationale handel in zilver plaats vonden en niet in goud. Tegenwoordig is het meeste gebruik van zilver nog steeds in toepassingen binnen de industrie waaronder de productie van medicijnen en elektronica vallen. De fotografie wordt een steeds kleiner aandeel maar met een groeiende vraag vanuit de industrie zal er niet meer zilver op de markt komen.
Toepassingen in sierraden zullen ook niet toenemen en het gebruik van zilver in muziek instrumenten zal waarschijnlijk ook niet in een grote stroomversnelling komen. Het is dan ook te verwachten dat de prijs van zilver niet naar beneden zal gaan omdat er minder zilver gebruikt wordt. De vraag naar zilver zal alleen maar blijven toenemen, dit is niet omdat er meer zilveren beleggingsmunten geslagen gaan worden of omdat er meer medailles gewonnen gaan worden bij de wandelvierdaagse of de Olympische Spelen, maar omdat de industrie steeds meer toepassingen van zilver ontdekt. De eigenschappen van zilver zijn nog lang niet volledig benut en waar de ene toepassing minder wordt zal de andere toepassing toenemen. Zo blijft de prijs van zilver onder druk en blijven de winsten van beleggingen op pijl.