Goud vs Zilver Sparen

Als u edelmetalen wilt gaan sparen kunt u naast het sparen van zilver ook kiezen voor het sparen van goud. Maar wat is nu het verschil van goud vs zilver sparen en wat zijn de voordelen en nadelen die hier bij komen kijken? Op deze pagina worden de feiten van zilver of goud sparen uiteen gezet om u een duidelijk beeld te geven en u te helpen bij het maken van de voor u beste keuze.

Zowel met het sparen van zilver als het sparen van goud zorg u er voor dat u geen last hebt van de inflatie, hiermee wordt bedoeld dat de inflatie goed gemaakt wordt door de stijging van de koers van het edelmetaal. Het is moeilijk te zeggen of goud sparen beter is dan zilver sparen, veel hangt af van uw persoonlijke omstandigheden zoals het bedrag dat u in één maal wilt sparen en voor hoe lang u denkt dat u wilt sparen. Dit laatste is een belangrijk gegeven omdat dit een indicatie kan geven voor de keuze van goud vs zilver sparen. Beide edelmetalen hebben zo hun eigen voordelen, de voordelen van zilver sparen zijn dat het goed mogelijk is om kleine bedragen per keer te sparen maar ook grotere bedragen zeer goed mogelijk zijn. U moet er echter wel rekening mee houden dat u bij het zilver kopen veel meer metaal in huis haalt voor hetzelfde bedrag, dit komt omdat zilver aanzienlijk goedkoper is in vergelijking tot goud en bovendien ook een stuk lichter waardoor u meer volume krijgt bij hetzelfde gewicht. Ook moet u er rekening mee houden dat u bij de aankoop van zilveren munten geen BTW hoeft te betalen maar dat u bij de aankoop van zilverbaren wel BTW in rekening gebracht wordt. Dit kan dus betekenen dat als u er voor kiest om zilverbaren te kopen uw voordelen van zilver sparen teniet worden gedaan. Bij de aankoop van goud om te sparen hoeft u geen BTW te betalen, dit geld voor zowel gouden munten als ook voor goudbaren.

Als u goud vs zilver sparen bekijkt moet u natuurlijk vooral kijken naar de waarde groei van beide edelmetalen. Goud sparen heeft als voordeel dat de prijs enorm snel omhoog kan gaan, dit hebt u vooral de laatste tien jaar kunnen zien. Beleggers die bijvoorbeeld in 2001 goud gekocht hebben konden in 2011 een winst van tussen de 500 en 600 procent bijschrijven. Zilver of goud sparen hebben natuurlijk verschillen in de waarde opbouw en deze verschillen worden uitgedrukt in de goud zilver ratio. Deze goud zilver ratio geeft de factor aan van hoeveel troy ounce zilver u kunt kopen voor het bedrag dat u voor een troy ounce goud betaald. Als u deze goud zilver ratio bekijkt dan zult u zien dat deze veranderd naarmate de goudprijs en de zilverprijs veranderen. Toen de prijs van goud na het jaar 2000 sterk omhoog ging bleek ook de goud zilver ratio omhoog te gaan, dit kwam omdat de ontwikkeling van de zilverkoers achter bleef bij de ontwikkeling van de goudkoers. Inmiddels is de koers van zilver aan het terug krabbelen en is het in plaats van goud zilver sparen een stuk winstgevender geworden voor mensen die tien jaar geleden zilver gekocht hebben. Het is de verwachting dat de zilverkoers nog even doorgaat met het inlopen van de achterstand op de koers van goud en dat de voordelen van zilver sparen op deze manier blijven bestaan.

Bij het vergelijken van het goud vs zilver sparen bekijkt u dit meestal op de langere termijn, dit is voor het beleggen in edelmetalen ook gebruikelijk. De laatste jaren zijn goud en zilver sparen echter ook erg geschikt om korte termijn winsten mee te behalen. Zolang de prijzen omhoog blijven gaan blijft dit ook nog zo en dit is de reden waarom professionele beleggers belangstelling hebben in het beleggen in edelmetalen. Bestudeerd u daarom voor dat u besluit tot zilver sparen of goud sparen goed hoe de ontwikkeling van deze koersen tot stand is gekomen en hoe de ontwikkelingen in het verleden zijn geweest. De resultaten uit het verleden mogen dan wel geen garantie zijn voor de toekomst maar ze geven wel een indicatie, als u deze indicatie juist weet te interpreteren dan kunt ook u mooie winsten behalen.